LAMAN UTAMA KENALI KAMI PERSEDIAAN KAHWIN LEPAS KAHWIN
PETUA-PETUA KAHWIN NOSTALGIA DIREKTORI KAHWIN RAHSIA KAHWIN

Belum kahwin? Masih lagi mencari? Jangan risau! Cuba guna panduan ini!

 

Nervous? Tergagap-gagap, don't know what to say at your wedding? Don't be! Get free wedding speeches here!

KL Weather

Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast

 

 

 

Users Online
Adult Dating
 

 

JAMU ONLINE! oleh JAMU KAYANGAN

 

 

Sila Klik Banner di Atas!

PERSEDIAAN KAHWIN

Perkahwinan bukanlah membabitkan persediaan baju dan barang hantaran sahaja,perkahwinan membabitkan persediaan emosi, spiritual, ekonomi dan fizikal. Apakah tujuan kita berkahwin sebenarnya? Untuk mengelakkan maksiat? Di sini Syokkahwin.com mendedahkan beberapa perkara yang perlu diketahui dalam menyediakan diri anda ke alam perkahwinan dari segi material, fizikal dan juga mental:

  1. Budget Kahwin. Perkara yang pertama sekali yang perlu anda lakukan! Kami mempunyai "checklist" yang anda boleh gunakan atas segala perbelanjaan yang mungkin anda keluarkan untuk majlis anda. Lengkap dengan Excel file. Juga panduan untuk menambahkan pendapatan seperti mendirikan perniagaan melalui program-program usahawan SMEBank, MARA, pembiayaan MARA serta mendapatkan pinjaman untuk kahwin.

  2. Rancang Tarikh! Tetapkan tarikh untuk merisik, bertunang, bernikah dan juga berkahwin (pihak perempuan) dan majlis menyambut tetamu (pihak lelaki).

  3. Ke Kursus Kahwin Baca ulasan mengenai kursus kahwin di Blog Syokkahwin! Anda juga boleh melihat senarai penuh penyedia kursus perkahwinan di laman Kursus Pra-Perkahwinan Syokkahwin.com.

  4. Meminta mohon kebenaran kahwin! Anda selepas ini haruslah ke pejabat Agama Islam daerah anda untuk mengambil borang permohonan kebenaran kahwin, borang ujian HIV dan sebagainya. Pejabat agama islam yang harus anda pergi adalah berdasarkan alamat rumah di kad pengenalan anda. Sekiranya anda tidak lagi tinggal negeri lain, maka anda perlulah mendapatkan suruhanjaya sumpah untuk mengisytiharkan bahawa anda adalah pemastautin di negeri tersebut. Anda juga perlu membuat Surat Akuan Bujang - Jika anda perlukan contoh ayat di dalam surat akuan bujang, sila ke Blog Syokkahwin.com!

  5. Untuk mengetahui secara lebih lanjut dan terperinci mengenai persediaan perkahwinan, anda bolehlah melayari laman PERSEDIAAN PERKAHWINAN INI.

Selain di atas, Syokkahwin.com juga ada menyediakan ruangan-ruangan berikut untuk panduan persediaan anda!

Adat-adat Berkahwin termasuklah aspek-aspek merisik, meminang, bertunang, bernikah dan majlis bersanding. Ketahui berapa nilai maskahwin di setiap negeri di Malaysia. Ketahui prosedur perkahwinan dan juga pilih agensi yang diiktiraf kerajaan yang mengendalikan kursus perkahwinan.

Direktori Kahwin untuk membantu anda membuat pilihan tepat yang boleh menjimatkan kos.Kami mempunyai database yang meluas mencakupi mak andam, fotografi dan video perkahwinan, sewa khemah atau kanopi, katering dan sebagainya.

Kehangatan Malam Pertama memberi panduan kepada anda yang masih teruna dan dara. Juga pertolongan bagu mereka yang menghadapi masalah batin. Juga kisah-kisah lucu dari mereka yang telah melaluinya.

Kaunseling & Soal Jawab tentang segala permasalahan perhubungan antara boyfriend and girlfriend (sebelum berumahtangga), masalah mak mentua/bapa mentua tak setuju. Juga apa yang anda patut lakukan jika mendapati pasangan anda sudah tiada dara. Adakah anda dan dia sehaluan? Tanyakan permasalahan anda kepada Dr. Mashitah dan Dr. Ismail Thamby. Tenangkan fikiran anda sekarang juga!

 

 


PERKAHWINAN MENGIKUT ISLAM


PENGUNJUNG

Sertakan link fotopages anda kepada kami untuk kami masukkan ke dalam galleri perkahwinan kami secara percuma! Sila emailkan link anda ke sales@syokkahwin.com.

Tentunya, pahit manis telah dilalui. Halangan keluarga, lari ke Thailand. Sertakan gambar aksi-aksi gempar perkahwinan anda di sini. Berbanggalah dengan perkahwinan anda!


Artikel Terkini...

Tidak dara lagi? Hantaran maskahwin kena turun?

Masalah cinta...susahnya nak cari jodoh...mukaku macam samdol ke?

Sajak-sajak menghiburkan ketika hendak pergi meminang etc.

Terlanjur dengan kekasih...Bincangkan permasalahan anda bersama Dang Setia di Harian Metro!

Aku Gay: SAYA remaja lelaki berusia 19 tahun. Sebenarnya saya malu nak menceritakan masalah saya tetapi disebabkan kebuntuan, saya tiada pilihan lain. Sebenarnya sejak berusia 13 tahun saya menjalani kehidupan seorang gay (homoseksual). Selepas tujuh tahun terjurumus dalam kehidupan gay, pada satu hari sewaktu di bilik kuliah saya terpandang gadis cantik bernama S. S memang seorang....

Air Mata Di Malam Pertama...Ikuti kisah malam pertama yang hangat dan mendebarkan diceritakan semula oleh Nurulhuda.


 

RUANGAN IKLAN

Rizalman Ibrahim

CT Catering

AuraSeri

Eleena Lamat

Kursus Perkahwinan

@Zura's Akademik

 

Iklankan Perkhidmatan anda di sini. Maklumat lanjut sila hubungi kami


Apakah dokumen yang diperlukan untuk pendaftaran kahwin?

Wali dan prosedur untuk merujuk?


Koleksi Nasihat

Ustaz Ismail Kamus

Cinta Dahulu Sebelum Kahwin

Wanita - Tulang Rusuk Yang Bengkok?


Menghadapi Masalah Agama, Rumahtangga dan Perhubungan? Sila ke

Ruangan Soal-Jawab Kaunseling

kami.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyrights Reserved 2008 SyokKahwin.com